Kerst op z'n zweeds - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Juliane Klemp - WaarBenJij.nu Kerst op z'n zweeds - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Juliane Klemp - WaarBenJij.nu

Kerst op z'n zweeds

Door: Juliane

Blijf op de hoogte en volg Juliane

26 December 2008 | Zweden, Stockholm

Zo, dat was het dan - mijn eerste kerstfeest in Zweden. Het begon allemaal de 24e in de ochtend. Dan wordt voor iedereen een kado verstpt dat je op een grappige manier moet zoeken, met briefjes en opdrachten. Zo ongefeer hoe wij het met Sinterklaas soms doen. Einde van de ochtend stond de hele familie op de stoep hier in Stockholm. Om het voor ons makkelijk te maken kwam iedereen hier naartoe en bracht ook meteen het eten mee. En dat is niet zo maar eten. De eerste gang zijn verschillende soorten haring, gevolgd door zalm, aardappelen en vervolgend vlees. Groeten is er bijna niet. Nadat de kerstman kwam, in de middag, werd weer gegeten. Deze keer hebben wevoor de Duitse versie van het kersteten gekozen: Bratwurst en Kartoffelsalat.
Gister, op de eerste kerstdag, werd nog veel meer gegeten: toen zaten we met vrienden en familie van 2 uur in de middag tot 9 uur in de avond aan tafel. Eerst weer haring in alle soorten, vervolgens een typisch zweeds gerecht, sparribs en ander vlees, vervolgens 'Truthahn', kaas, cake, etc. En tussendoor altijd Schnaps/ snaps. De Zweden zijn echte grootverbruiker! Iedere keer voordat ze weer een glas legen begint iemand te singen en vervolgens zingen alle gezamenlijk, heffen het glas en ... leeg. An na 15min de zelfde procedure. Gelukkig "mocht" ik deze keer rijden, want echt lekker is het niet.
Vervolgens wordt er ook nog om de kerstboom heen gedansd. Tjonge, wat een volk... Maar als je er midden in zit en iedereen meer doet is het toch wel grappig.

Inmiddels zijn onze voorbereidingen rondom onze Cuba reis klaar. Morgen ochtend gaat het vliegtuig richting Havanna. Grappig toeval is dat we in Amsterdam moeten overstappen. In Cuba wachten twee weken avontuur op ons. Maar hierover de volgende keer.

• 26 December 2008 - 18:49

Ina:

Fijn te lezen dat je gelijk goed bent ingeburgerd in de gewoontes van je nieuwe Homeland. Ik moest wel ff slikken toen ik las wat ze allemaal aten die dagen.

Veel plezier in Cuba.

Liefs Ina

• 27 December 2008 - 09:23

Lucia:

Hoi Juliane,

Fijn dat je kerstfeest zo gezellig is geweest.
    Geniet van je vakantie in Cuba, je hebt wel een beetje rust verdient.
    Alvast veel geluk gewenst voor 2009. Het wordt vast een super mooi jaar voor jou.
    Groetjes Lucia

• 27 December 2008 - 10:02

Jos:

Ha die Juliane,

Erg leuk om zo te kunnen volgen wat je doet en vooral waar je bent. Nu naar Cuba! Waauw, jij maakt er ook n fantastisch feest van zeg! Ik wens je daar een heel goed uiteinde en een supergoed en sportief 2009.

Groetjes, Jos

• 02 Januari 2009 - 08:18

Andy:

Je hebt het naar je zin lees ik.Drinken drinken drinken en naar Havana.
    Een gelukkig 2009 en doe Frank de Boer de groeten van me.